Shopping Cart

Wysyłka w ciągu 1 – 3 dni roboczych | DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAKUPACH POWYŻEJ 200 ZŁ

Czarnuszka – właściwości. Dlaczego warto dodawać ją do potraw? 

Poszukujesz uniwersalnego sposobu, który idealnie sprawdzi się w przypadku wielu dolegliwości? Już w starożytności uważano czarnuszkę za lek, który zwalczy wszelkie choroby. Nawet w obecnych czasach czarnuszka znajduje zastosowanie nie tyle w kuchni, ale i w medycynie. Ta wspaniała roślina po dziś dzień pomaga zwalczać bakterie, wirusy, a nawet stanowi ważny element w kosmetyce. Pochodzenie czarnuszki sięga aż do Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej.  

Wspomniana roślina pochodzi z rodziny jaskrowatych, a swoim wyglądem przyciąga wiele spojrzeń. Czarnuszka rośnie jako piękny niebieski lub biały kwiat, a swoją formą przypomina gwiazdę. Owocami kwiatu są czarne nasiona, posiadające wiele właściwości, które każdy powinien znać. Czarnuszka w formie przyprawy dostępna jest praktycznie w każdym markecie, a najczęściej można ją znaleźć na półce z przyprawami.  

Nasiona czarnuszki – właściwości  

Czarnuszka właściwości i zastosowanie znajdują w wielu miejscach. Jednym z kluczowych elementów wykorzystywania jej właściwości jest lecznictwo. Pomaga ona podczas problemów z drogami oddechowymi, zapaleniem oskrzeli oraz kaszlu. Czarnuszka bogata jest w olejki eteryczne, które wspomagają oskrzela w walce z nadmiarem zalegającej wydzieliny.  

Ponadto czarnuszka działanie zdrowotne znajduje w leczeniu astmy. Jak ona działa? Otóż osoby, które systematycznie sięgają po wyciąg z rośliny, odczuwają zmniejszenie się wszelakich objawów alergii. Z tego względu stałe stosowanie tego specyfiku pozwala na zmniejszenie ilości przyjmowanych doustnych leków oraz tych w postaci inhalacji. 

Czarnuszka zastosowanie w lecznictwie znajduje nieustannie, a długotrwałe jej stosowanie pozytywnie wpływa nawet na układ nerwowy. Jej bogaty skład działa nie tylko jako antydepresant, ale i odgrywa kluczową rolę dla naszego mózgu. Wspiera ona przede wszystkim proces myślenia, zapamiętywania i wydajności mózgu podczas nauki, czy też pracy. 

Czarnuszka właściwości lecznicze odnajduje w wielu przypadkach i chorobach. Jej bogaty i wartościowy skład pozytywnie wpływa także na: zwiększenie gęstości krwi, poprawę funkcjonowania nerek oraz wątroby, walkę z anemią, wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru we krwi. 

Czarnuszka zioło – zastosowanie  

Czarnuszka jako przyprawa wizualnie i smakowo jest bardzo wyrazista, aromatyczna i bardzo charakterystyczna. Smak jej nasion idealnie sprawdzać będzie się jako indywidualna przyprawa, czy też jako element wielu mieszanek ziół. Czarnuszka początkowo posiada lekko goryczkowy posmak, następnie zyskuje ona na ostrości, która przechodzi w korzenny posmak. Natomiast zapach przyprawy posiada intensywny korzenny zapach, w którym można wyczuć nutkę aromatu gałki muszkatołowej.  

Czarnuszka jako dodatek do wielu dań sprawdzi się zarówno do potraw na słono, słodko, jak i do wielu napojów. Ziarna warto dodawać do mięs, najlepiej do drobiu oraz jagnięciny. Jeżeli zarówno aromat, jak i sam smak nam odpowiada, to warto dodawać go do marynat, sosów oraz sałatek. Natomiast wielbiciele serów z pewnością pokochają połączenie czarnuszki z kozim serem. Tak skomponowane składniki skradną serce niejednego smakosza.  

Czarnuszka – zastosowanie w kuchni 

Czarnuszka Vigor jest przyprawą, o której warto pamiętać, jeśli chcemy nadać swoim potrawom nieco innego smaku i charakteru. Połączenie czarnuszki z miodem i odrobiną musztardy stanowi świetne połączenie jako marynatę do grillowanych mięs, czy też pieczonych w piekarniku. Warto pamiętać, że podprażenie czarnuszki wzmocni dodatkowo jej aromat i smak. 

W ostatnim czasie wiele osób zaczęło wypiekać domowe chleby, czy też bułki. Idealnym dodatkiem do własnoręcznych wypieków będą nasiona czarnuszki, które można potraktować jako formę posypki. Takie zastosowanie ziaren nada cudownego posmaku, a także podkreśli walory wizualne pieczywa.  

Warto pamiętać, że czarnuszkę można wykorzystywać jako zamiennik pieprzu. Wspomniane ziarna posiadają łagodniejszy posmak, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi.