Hibiskus to duży kwiat, który składa się z pięciu płatków w kolorach różu, czerwieni, a nawet żółci, a w środku znajduje się prętosłup. Wielkość kwiatu sięga od 4 cm do 15 cm szerokości. Woń hibiskusa jest stosunkowo słaba, ale smakiem wynagradza wszelkie niedociągnięcia. W smaku kwiat jest bardzo kwaśny, dlatego idealnie nadaje się do celów spożywczych.
Hibiskus zastosowanie – sprawdź, gdzie możesz go wykorzystać
Hibiskus dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi znalazł swoje zastosowanie w branży kulinarnej. Wspomniany kwiat najczęściej wykorzystywany jest do wytwarzania kwaśnych i orzeźwiających napojów, które cieszą się ogromną popularnością. Ponadto, zarówno barwa, jak i smak wykorzystywane są w całości do tworzenia smakowych galaretek. Wykorzystanie tego surowca odbywa się także przy produkcji słodkich dżemów, a nawet wykwintnych win.
Ciekawym rozwiązaniem w upalne dni, będzie wykonanie mrożonej herbaty przy wykorzystaniu Herbaty Hibiskus Vigor. Wystarczy zalać wrzątkiem gotową mieszankę suszonego hibiskusa, posłodzić wedle uznania i pozostawić do ostudzenia. Następnie dorzucić kilka kostek lodu i pyszny napój gaszący pragnienie jest gotowy. Alternatywnie warto dorzucić parę plastrów cytryny dla wzmocnienia smaku.
Kwiaty hibiskusa wykorzystywane są nie tylko w obszarze spożywczym, ale również znajdują szersze zastosowanie jako jeden z głównych składników w lecznictwie.
Hibiskus – właściwości korzystnie wpływające na zdrowie
Ekstrakt z hibiskusa posiada sporo właściwości, które wspierają organizm w leczeniu wielu schorzeń ze względu na bogate zawartości składników prozdrowotnych. Kwiat zawiera w sobie sporą dawkę witaminy C, składników działających przeciwzapalnie – flawonoidy, przeciwutleniacze, składniki zapobiegające schorzeniom wątroby, kwasów organicznych oraz polisacharydy, które wpływają pozytywnie na układ odpornościowy.
Hibiskus właściwości zdrowotne miał wykorzystywane już od dawna. Czerpanie z niego korzyści opierało się na oczyszczaniu organizmu z niepożądanych toksyn, co w rezultacie wpływało na lepszą przemianę materii.
Herbata z hibiskusa – działanie
Systematyczne picie naparów z hibiskusa wspomaga regulowanie poziomu wody i zapobiega zatrzymywaniu się jej w organizmie. Herbata z hibiskusa na co pomaga? Otóż napar z kwiatu wpływa odpowiednio na obniżenie ciśnienia krwi, działa pozytywnie na stabilny poziom cholesterolu, a nawet wspiera działanie wątroby.
Herbata z hibiskusa na co? Bogaty skład kwiatu w witaminę C, zwalcza zapalenia i bakterie, z tego względu jest świetnym rozwiązaniem na walkę z przeziębieniem i gorączką. Picie takowych naparów wpływa zbawiennie na układ odpornościowy, dlatego wskazane jest picie jej szczególnie w sezonie jesiennym i zimowym. Herbata z hibiskusa, ile razy dziennie? Napary z kwiatu hibiskusa warto spożywać maksymalnie od 2 do 3 razy dziennie. Takowa ilość płynu z pewnością wpłynie pozytywnie na działanie organizmu. Natomiast warto pamiętać znane przysłowie „co za dużo to niezdrowo”.
Herbata z hibiskusem w ciąży
Kobiety w ciąży często powinny unikać niektórych składników roślinnych, a do tej listy należałoby dodać także kwiat hibiskusa. Nie jest to roślina kategoryzacyjnie zakazana, natomiast składniki zawarte w sokach kwiatu mogą pobudzić czynności skurczowe mięśni miednicy, co w konsekwencji może doprowadzić do wczesnego porodu lub innych niepożądanych sytuacji. Z tego względu najlepiej przed wprowadzeniem tego typu składników do diety, skonsultować to uprzednio z lekarzem.
Hibiskus herbata – przeciwwskazania
Hibiskus to kwiat bogaty w wiele pozytywnych dla zdrowia składników, natomiast istnieją pewne przeciwwskazania w jego stosowaniu. Jak już wcześniej zostało wspomniane, powinny go unikać przede wszystkim kobiety w ciąży, ale nie tylko. Zastrzeżenia w jego stosowaniu dotyczą także mężczyzn, którzy planują w danym czasie potomstwo z tego względu, iż składniki zawarte w hibiskusie utrudniają proces tworzenia plemników. Ponadto składniki hibiskusa powodują zaburzenia w zażywaniu środków antykoncepcyjnych zawierające estrogen.