O zbawiennym działaniu warzyw na nasz organizm nie trzeba przekonywać chyba nikogo. W dzisiejszych czasach bowiem dużo mówi się o zdrowym odżywaniu. Warzywa dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych i minerałów, pomagają w utracie lub utrzymaniu wagi i wspierają ogólny stan zdrowia. Jednak pomimo tej powszechnie akceptowanej wiedzy, wielu z nas nadal nie spożywa wystarczającej ilości warzyw każdego dnia. Może to wynikać między innymi z braku wiedzy na temat tego, jak prawidłowo je przyrządzać.
W tym wpisie na blogu zaprezentujemy jeden ze sposobów, jak uczynić warzywa bardziej atrakcyjnymi dla podniebienia i łatwo włączyć je do przeciętnej diety. Poznaj nasz pomysł na szybki obiad bez mięsa.
Ryż z warzywami bez mięsa
To danie sprawi, że się w nim zakochacie! Jest pyszne i bardzo szybkie do przygotowania. Aby je przyrządzić, potrzebujemy tylko kilku składników i najlepsze przyprawy.
Narzędzia kuchenne
garnek
patelnia
talerz
nóż
obieraczka kuchenna
drewniana łyżka kuchenna
Składniki
ryż basmati: 2 woreczki
marchew: 150g
cukinia: 100g
fasola szparagowa: 50g (może być mrożona)
kukurydza z puszki: 85g
groszek zielony: 80g (może być mrożony)
fasola czerwona z puszki: 80g
papryka czerwona: 1/3 sztuki
cebula: ½
masło: 3 łyżki
pieprz czarny mielony: 1/2 łyżeczki
sól himalajska do smaku