Shopping Cart

Wysyłka w ciągu 1 – 3 dni roboczych | DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAKUPACH POWYŻEJ 200 ZŁ

Ryż z warzywami – szybki przepis na obiad wegetariański

O zbawiennym działaniu warzyw na nasz organizm nie trzeba przekonywać chyba nikogo. W dzisiejszych czasach bowiem dużo mówi się o zdrowym odżywaniu. Warzywa dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych i minerałów, pomagają w utracie lub utrzymaniu wagi i wspierają ogólny stan zdrowia. Jednak pomimo tej powszechnie akceptowanej wiedzy, wielu z nas nadal nie spożywa wystarczającej ilości warzyw każdego dnia. Może to wynikać między innymi z braku wiedzy na temat tego, jak prawidłowo je przyrządzać.

W tym wpisie na blogu zaprezentujemy jeden ze sposobów, jak uczynić warzywa bardziej atrakcyjnymi dla podniebienia i łatwo włączyć je do przeciętnej diety. Poznaj nasz pomysł na szybki obiad bez mięsa.

Ryż z warzywami bez mięsa

To danie sprawi, że się w nim zakochacie! Jest pyszne i bardzo szybkie do przygotowania. Aby je przyrządzić, potrzebujemy tylko kilku składników i najlepsze przyprawy.

administrator
prep time
30 min

Narzędzia kuchenne

  • garnek

  • patelnia

  • talerz

  • nóż

  • obieraczka kuchenna

  • drewniana łyżka kuchenna

Składniki

  • ryż basmati: 2 woreczki

  • marchew: 150g

  • cukinia: 100g

  • fasola szparagowa: 50g (może być mrożona)

  • kukurydza z puszki: 85g

  • groszek zielony: 80g (może być mrożony)

  • fasola czerwona z puszki: 80g

  • papryka czerwona: 1/3 sztuki

  • cebula: ½

  • masło: 3 łyżki

  • pieprz czarny mielony: 1/2 łyżeczki

  • sól himalajska do smaku

Instrukcje

1

Krok pierwszy - przygotowanie ryżu

Pierwszym krokiem jest ugotowanie ryżu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu należy go odcedzić i wyłożyć na talerz.
2

Krok drugi - przyszykowanie warzyw

Następnie należy również odcedzić fasolę czerwoną oraz przepłukać ją zimną wodą z zalewy. Paprykę i cukinię należy umyć i odpowiednio osuszyć, a cebulę oraz marchewkę obrać. Wszystkie te warzywa należy pokroić w drobną kosteczkę, natomiast fasolę szparagową pokroić na mniejsze części.
3

Krok trzeci - gotowanie składników

Kolejnym krokiem jest ugotowanie na parze marchewki oraz fasoli do miękkości, a następnie przelanie ich zimną wodą. W tym czasie należy rozgrzać większą patelnię z masłem, zeszklić cebulkę i dorzucić do niej paprykę i cukinię. Całość dusić, aż papryka i cukinia zrobią się miękkie.
4

Krok czwarty - połączenie składników

Następnie do warzyw należy dodać wszystkie pozostałe składniki (razem z ryżem) i zredukować moc palnika. Całość mieszać jeszcze przez 3-5 minut.