Shopping Cart

Wysyłka w ciągu 1 – 3 dni roboczych | DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAKUPACH POWYŻEJ 200 ZŁ

Zapiekane filety z kurczaka ze szpinakiem

Szpinak to zielone warzywo liściaste, które jest bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Jest doskonałym źródłem witamin A, C i K. Jak potwierdzają badania, w 100 g tego warzywa mieści się co najmniej 30% dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia tych witamin dla osoby dorosłej.

Oprócz wartości zdrowotnych szpinak to warzywo, które z chęcią stosowane jest do różnych potraw. Jednym z najciekawszych sposobów wykorzystania szpinaku jest przygotowanie z niego nadzienia do filetów z kurczaka. Zastanawiasz się jak zrobić zapiekane filety z kurczaka ze szpinakiem? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy prosty przepis na wyśmienity obiad ze szpinakiem z dodatkiem odpowiednio wyselekcjonowanych przypraw.

administrator
prep time
45 min

Narzędzia kuchenne

  • nóż

  • sznurek kuchenny

  • naczynie żaroodporne

  • garnek

  • drewniana łyżka kuchenna

Składniki

  • świeży szpinak: 100g

  • masło: 2 łyżki

  • serek kremowy śmietankowy (kanapkowy): 100g

  • parmezan tarty: 90g

  • filety z kurczaka: 2

  • boczek wędzony: 12 cienkich plasterków do owinięcia fileta (ilość w zależności od wielkości boczku)

  • śmietanka 18%: 250ml

  • serek topiony śmietankowy: 50g

  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • przyprawa do gyrosa

Instrukcje

1

Krok pierwszy - nadzienie

Szpinak należy opłukać, osuszyć i wrzucić do garnka. Następnie mieszać do czasu, aż zwiędnie i odparuje woda, a następnie dodać 2 łyżki masła. Dobrze wymieszać, odstawić do ostudzenia. Do lekko ciepłego szpinaku dodać 100g serka kremowego, 30g tartego parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
2

Krok drugi - mięso

Kolejnym krokiem jest przygotowanie mięsa. Filety z kurczaka należy umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Każdy filet podzielić na dwie części i w każdej części zrobić nacięcie z boku tworząc kieszonkę. Wcześniej przygotowane nadzienie ze szpinaku należy włożyć w kieszonki. Filety oprószyć przyprawą do gyrosa według własnego uznania i następnie wszystkie filety owinąć boczkiem i zabezpieczyć je przed rozwinięciem – do zabezpieczenia można użyć sznurka kuchennego. Każdą porcję smażyć na suchej rozgrzanej patelni do momentu zarumienienia się boczku z obydwu stron. Tak przygotowane filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie rozgrzać piekarnik do 160 stopni, a w tym czasie przygotować sos.
3

Krok trzeci - sos

Do mniejszego garnka należy wlać 250ml śmietanki 18% i podgrzać. Po chwili dodać pozostały parmezan oraz serek topiony. Gotować na średnim ogniu do zgęstnienia sosu. Gotowy sos przelać do wcześniej wyłożonych filetów w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem 40 minut. Aby danie było bardziej aromatyczne, mięso (do momentu owinięcia filetów boczkiem) oraz sos można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Zapiekane filety z kurczaka ze szpinakiem można doskonale smakują w połączeniu z puree ziemniaczanym i buraczkami z chrzanem.