Półki sklepowe w swojej ofercie prezentują setki rodzajów przypraw, które posiadają uniwersalne zastosowania, inne jakieś konkretne przeznaczenie. Jedne używane są głównie do słonych potraw, z kolei inne wybierane są do deserów. Wiele z nich wykorzystywane jest w kulinariach w celach smakowych i zapachowym, natomiast warto zwrócić także uwagę na ich dodatkowe właściwości. Poza standardowymi walorami posiadają one również wiele wartości zdrowotnych, leczniczych, a także takich, które pomagają kształtować sylwetkę i stanowią jeden z głównie spożywanych suplementów, do których należą kurkuma, kmin, cynamon czy siemię lniane.
Kmin rzymski a kminek – jakie różnice?
Kumin, czy też kmin rzymski to bardzo wyraziste i aromatyczne przyprawy, które wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie od wielu lat. Najbardziej popularny w Polsce jest właśnie kminek, który jest dwuletnią rośliną uprawianą w Europie, Afryce oraz Azji. Z kolei kumin jest jednoroczną rośliną występującą w okolicach Morza Śródziemnego, a ze względu na to, że nie jest przystosowana do mrozów, to jej uprawa w Polsce jest niemożliwa.
Mimo podobieństw obu przypraw, to pochodzą one z różniących się od siebie roślin. Kminek jest rośliną zbliżoną do kopru włoskiego. Jeżeli chodzi o jej występowanie, to można często znaleźć ją na polskich łąkach. Obie rośliny pochodzą od rodziny selerowatych. Jednakże zarówno kmin, jak i kminek mają porównywalne właściwości. Różnica występuje w większej wyrazistości, gdzie dominujący charakter posiada kumin, w którym można wyczuć cytrusowy aromat.
![](https://www.vigorprzyprawy.pl/wp-content/uploads/2022/09/kmin-rzymski.jpg)
Kmin rzymski właściwości
Kmin rzymski to przyprawa, która zawiera w sobie właściwości wspomagające proces utraty tkanki tłuszczowej z organizmu. Ponadto kumin zawiera w sobie olejki eteryczne, wykorzystywane do zwalczania drobnoustrojów oraz działają przeciwzapalnie. Pomagają one w usuwaniu wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, poprzez działanie wykrztuśne. Dodatkowo istotną właściwością kuminu jest jego pozytywny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Kmin właściwości posiada wiele, a dodając go do posiłków działa uspokajająco i pomaga się odstresować.
Co ważne kmin rzymski zastosowanie znajduje w szeroko pojętej kuchni. Kumin co
to za przyprawa? Cechuje się on bardzo intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Ponadto wyczuwalne są w nim nuty słodyczy z odrobiną goryczy. Kmin, smakowo porównywalny jest często do anyżu, z którym w pewien sposób jest powiązany. Wyrazistość przyprawy potrafi podkreślić wiele w daniu, natomiast zbyt duża proporcja przyprawy do dania może zbytnio je zdominować i zepsuć.
Kumin do czego?
Wspomniana przyprawa wykorzystywana jest do wielu tradycyjnych potraw pochodzących z Indii, Meksyku, a nawet Chin. Ziarna rośliny stanowią jeden z głównych składników przypraw takich jak curry. Kmin stanowi jedną z najważniejszych przypraw na przykład w przygotowywaniu meksykańskich tortilli, czy polskich dań opartych na kapuście. Ponadto kmin rzymski idealnie podkreśla smaki ryb, humusów, drobiu, sałatek, marynat i wielu sosów. Niewielkie ilości tej wyrazistej przyprawy dodawane są do serów oraz alkoholi.
![](https://www.vigorprzyprawy.pl/wp-content/uploads/2022/09/Art.-1-kmin-1024x683.jpg)
Kmin wspomaga trawienie
Czym byłby tradycyjny bigos bez dodania kminu, który tak naprawdę uzupełnia całość dania. Kmin rzymski do czego? Kapusta kiszona, kiełbasa, suszone śliwki i suszone borowiki to idealne połączenie uzupełnione wyśmienitą passatą. Składniki to jedno, ale odpowiednie i sprawdzone przyprawy to tak naprawdę smacznie komponująca się całość. Po kapuścianych ciężkich daniach często pojawiają się różne problemy żołądkowe i kłopoty z układem trawiennym. Wielokrotnie pojawiającymi się problemami są nieprzyjemne wzdęcia. Dodawanie kminu do tego typu potraw neutralizuje powstawanie niepożądanych dolegliwości.
Wspomniana przyprawa ze względu na swoje walory smakowe, jak i zdrowotne jest kluczowym dodatkiem w uwielbianych przez wielu Polaków potrawach, do których należą kapuśniak, czy też pyszna grochówka.