Szpinak to zielone warzywo liściaste, które jest bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Jest doskonałym źródłem witamin A, C i K. Jak potwierdzają badania, w 100 g tego warzywa mieści się co najmniej 30% dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia tych witamin dla osoby dorosłej.
Oprócz wartości zdrowotnych szpinak to warzywo, które z chęcią stosowane jest do różnych potraw. Jednym z najciekawszych sposobów wykorzystania szpinaku jest przygotowanie z niego nadzienia do filetów z kurczaka. Zastanawiasz się jak zrobić zapiekane filety z kurczaka ze szpinakiem? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy prosty przepis na wyśmienity obiad ze szpinakiem z dodatkiem odpowiednio wyselekcjonowanych przypraw.
Narzędzia kuchenne
nóż
sznurek kuchenny
naczynie żaroodporne
garnek
drewniana łyżka kuchenna
Składniki
świeży szpinak: 100g
masło: 2 łyżki
serek kremowy śmietankowy (kanapkowy): 100g
parmezan tarty: 90g
filety z kurczaka: 2
boczek wędzony: 12 cienkich plasterków do owinięcia fileta (ilość w zależności od wielkości boczku)
śmietanka 18%: 250ml
serek topiony śmietankowy: 50g
pieprz czarny mielony
sól
przyprawa do gyrosa